Пакетажа на храната е включен в цената за доставка 5,00 лв.
Поръчки се приемат до 11:00 | Пакетажа на храната е включен в цената за доставка 5,00 лв.
Рецепта за Боб Яхния
Филтри
Рецепти
Автор: TastyHouse27.05.2024
Необходими продукти:
Стар боб 400 гр.
Стар лук 150 гр.
Моркови 150 гр.
Червени и зелени чушки 150 гр.
Домати консерва 100 гр.
Джоджен сух 1 гр.
Джоджен пресен ⅓ връзка
Чубрица 1 гр.
Червен пипер 5 гр.
Черен пипер 1 гр.
Сол 10 гр.
Олио 70 мл.
Брашно 20 гр.
⅓ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Накисваме боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Изливаме водата, в която се е киснал, наливаме друга и слагаме на котлона. След като бобът заври, слагаме 1 ч.л. сода за хляб, оставяме да поври 2-3 минути и изливаме водата, след което наливаме нова.
Почистваме и измиваме старателно зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в нагорещен тиган. Изсипваме ги при боба, добавяме останалите съставки, без солта, брашното и пресните подправки.
Варим на умерен огън 50-60 минути (времето може да варира в зависимост от сорта боб). Доливаме топла вода, ако има нужда.
През това време в сух тиган запичаме леко брашното, като го бъркаме постоянно да не загори. Когато бобът е сварен, добавяме солта.
В купа разбъркваме брашното с малко вода, за да се получи каша (по-рядка от боза). Прецеждаме, за да няма бучки, и сгъстяваме боба, докато ври (по ваше желание). При някои сортове боб не е необходимо сгъстяване.
Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз и джоджен на ситно.