Рецепта за Боб Яхния със Свинско Месо
Филтри
Необходими продукти:
- 300 гр. стар боб
- 4 бр. свинска плешка или бут (по около 180-200 гр.)
- 150 гр. стар лук
- 150 гр. моркови
- 150 гр. червени и зелени чушки
- 100 гр. домати консерва
- 1 гр. джоджен сух
- ⅓ връзка джоджен пресен
- 1 гр. чубрица
- 5 гр. червен пипер
- 1 гр. черен пипер
- 3-4 дафинови листа
- 10 гр. сол
- 50 мл. олио
- 20 гр. брашно
- ⅓ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
-
Накисваме боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта.
-
Измиваме старателно свинското месо. Поставяме го в тава за печене, овкусяваме със сол, черен и червен пипер. Поливаме с малко олио и добре втриваме подправките. Наливаме около 1 литър вода, завиваме с алуминиево фолио и печем на 180-190 °C за 90-100 минути.
-
Изливаме водата, в която се е киснал боба, наливаме друга и слагаме на котлона. След като бобът заври, слагаме 1 ч.л. сода за хляб, оставяме да поври 2-3 минути и изливаме водата, след което наливаме нова.
-
Почистваме и измиваме старателно зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в нагорещен тиган. Изсипваме ги при боба, добавяме останалите съставки (без солта, брашното и пресните подправки).
-
Варим на умерен огън 50-60 минути (времето може да варира в зависимост от сорта боб). Доливаме топла вода, ако има нужда.
-
През това време в сух тиган запичаме леко брашното, като го бъркаме постоянно, за да не загори. Малко преди бобът да е напълно готов, добавяме солта и поставяме свинското вътре. Оставяме да поври още 10-15 минути.
-
В купа разбъркваме брашното с малко вода, за да се получи каша (по-рядка от боза). Прецеждаме, за да няма бучки, и сгъстяваме боба, докато ври (по ваше желание). При някои сортове боб не е необходимо сгъстяване.
-
Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз и джоджен на ситно.
Да ви е сладко!