Cookies preferences

Рецепта за Боб Яхния

Рецепти
Автор: TastyHouse 27.05.2024

Необходими продукти:

  • Стар боб 400 гр.
  • Стар лук 150 гр.
  • Моркови 150 гр.
  • Червени и зелени чушки 150 гр.
  • Домати консерва 100 гр.
  • Джоджен сух 1 гр.
  • Джоджен пресен ⅓ връзка
  • Чубрица 1 гр.
  • Червен пипер 5 гр.
  • Черен пипер 1 гр.
  • Сол 10 гр.
  • Олио 70 мл.
  • Брашно 20 гр.
  • ⅓ връзка магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Накисваме боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Изливаме водата, в която се е киснал, наливаме друга и слагаме на котлона. След като бобът заври, слагаме 1 ч.л. сода за хляб, оставяме да поври 2-3 минути и изливаме водата, след което наливаме нова.
  2. Почистваме и измиваме старателно зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в нагорещен тиган. Изсипваме ги при боба, добавяме останалите съставки, без солта, брашното и пресните подправки.
  3. Варим на умерен огън 50-60 минути (времето може да варира в зависимост от сорта боб). Доливаме топла вода, ако има нужда.
  4. През това време в сух тиган запичаме леко брашното, като го бъркаме постоянно да не загори. Когато бобът е сварен, добавяме солта.
  5. В купа разбъркваме брашното с малко вода, за да се получи каша (по-рядка от боза). Прецеждаме, за да няма бучки, и сгъстяваме боба, докато ври (по ваше желание). При някои сортове боб не е необходимо сгъстяване.
  6. Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз и джоджен на ситно.

Да ви е сладко!