TastyHouse
Рецепта за Боб Яхния
Филтри
Рецепти
Автор: TastyHouse
27.05.2024
Необходими продукти:
- Стар боб 400 гр.
- Стар лук 150 гр.
- Моркови 150 гр.
- Червени и зелени чушки 150 гр.
- Домати консерва 100 гр.
- Джоджен сух 1 гр.
- Джоджен пресен ⅓ връзка
- Чубрица 1 гр.
- Червен пипер 5 гр.
- Черен пипер 1 гр.
- Сол 10 гр.
- Олио 70 мл.
- Брашно 20 гр.
- ⅓ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
- Накисваме боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Изливаме водата, в която се е киснал, наливаме друга и слагаме на котлона. След като бобът заври, слагаме 1 ч.л. сода за хляб, оставяме да поври 2-3 минути и изливаме водата, след което наливаме нова.
- Почистваме и измиваме старателно зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в нагорещен тиган. Изсипваме ги при боба, добавяме останалите съставки, без солта, брашното и пресните подправки.
- Варим на умерен огън 50-60 минути (времето може да варира в зависимост от сорта боб). Доливаме топла вода, ако има нужда.
- През това време в сух тиган запичаме леко брашното, като го бъркаме постоянно да не загори. Когато бобът е сварен, добавяме солта.
- В купа разбъркваме брашното с малко вода, за да се получи каша (по-рядка от боза). Прецеждаме, за да няма бучки, и сгъстяваме боба, докато ври (по ваше желание). При някои сортове боб не е необходимо сгъстяване.
- Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз и джоджен на ситно.
Да ви е сладко!
Подобни статии
TastyHouse
Лесна и Вкусна Рецепта за Пиле с Ориз
TastyHouse