Накисваме боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта. Изливаме водата, в която се е киснал, наливаме друга и слагаме на котлона. След като бобът заври, слагаме 1 ч.л. сода за хляб, оставяме да поври 2-3 минути и изливаме водата, след което наливаме нова.
Почистваме и измиваме старателно зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в нагорещен тиган. Изсипваме ги при боба, добавяме останалите съставки (без солта, брашното и пресните подправки).
Варим на умерен огън 50-60 минути (времето може да варира в зависимост от сорта боб). Доливаме топла вода, ако има нужда.
През това време в сух тиган запичаме леко брашното, като го бъркаме постоянно, за да не загори. Запичаме бекона на тиган от двете страни.
Малко преди бобът да е напълно готов, добавяме солта и поставяме бекона вътре. Оставяме да поври още 10-15 минути.
В купа разбъркваме брашното с малко вода, за да се получи каша (по-рядка от боза). Прецеждаме, за да няма бучки, и сгъстяваме боба, докато ври (по ваше желание). При някои сортове боб не е необходимо сгъстяване.
По желание може да запечем във фурната.
Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз и джоджен на ситно.