4 броя свински плешки или бутчета (по около 180-200 гр. всяко)
120 гр. стар лук
320 гр. бисерен ориз
120 гр. моркови
Черен пипер на вкус (на зърна)
Сол на вкус
Червен пипер на вкус (около 3 гр)
Дафинов лист на вкус (2-3 листа)
Олио на вкус (около 70 мл.)
1/3 връзка магданоз (около 30 гр.)
Начин на приготвяне:
Измиваме внимателно и порционираме свинското месо. Слагаме парчетата в тава за печене и ги овкусяваме със сол, черен и червен пипер. Поливаме с малко олио и добре втриваме подправките.
Наливаме около 1 литър вода в тавата, завиваме я с алуминиево фолио и печем на 190 °C за около 80-90 минути.
През това време почистваме и нарязваме на ситно лука и морковите. Задушаваме ги за кратко в нагорещен тиган.
Изваждаме свинското от фурната и прецеждаме бульона, за да го използваме по-късно.
Добавяме задушените зеленчуци, ориза, останалите подправки на вкус, олиото, бульона и още 1 литър вода в тавата със свинското месо.
Разбъркваме съставките и поставяме във фурната да се пече на 180-190 °C.
Печем за 30 - 40 минути (времето зависи от фурната).
Изваждаме тавата малко преди оризът да е поел цялата течност. Оставяме за 5 - 10 минути да поеме останалото, без да бъркаме.
Сервираме ястието топло, поръсено със свеж магданоз на ситно.